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Re: Advisory Opinion 13-02
Dear Mr. Higa:

This is in response to the General Contractors Association of Hawaii’s request for an advisory
opinion dated November 7, 2012. We were informed that the General Contractors Association of Hawaii
(“GCA”) is an IRS 501(c)(6) trade organization that has over six hundred members including contractors
that provide goods and services to federal, state, and county government agencies.

The GCA seeks an advisory opinion on five questions. The Campaign Spending Commission’s
responses to those questions are noted below.

e 1. Can the GCA, as a 501(c)(6) trade association, whose members include state and county
government contractors for public works construction projects, form a noncandidate
committee under current state law'?

Yes. Hawaii law requires all persons who receives more than $1,000 in contributions or
makes more than $1,000 in expenditures, in a two-year election period, to register with the
Campaign Spending Commission (“CSC”) within ten days after receiving or spending the
threshold amount. Hawaii Revised Statutes (*HRS") §§11-302, 11-321(g).

2. If yes to question #1, can a GCA member who may or may not be a state or county
government contractor, serve as an Officer or Director of the noncandidate committee?

HRS §11-323 requires noncandidate committees to identify a chairperson (and deputy, if
any), a treasurer (and deputies, if any), and a custodian of the books and accounts. These
officers must be individuals, not corporate entities. Individuals associated with GCA members,
who may or may not be government contractors, may be officers of the GCA’s noncandidate
committee. However, individuals who are GCA members and also a state or county contractor
(i.e., sole proprietors),? cannot be an officer of the noncandidate committee if that individual would
have the authority to make political contributions on behalf of the GCA noncandidate committee.
HRS §11-355(a)(1) prohibits state and county contractors to “[d]irectly or indirectly make any
contribution, or promise expressly or impliedly to make any contribution to any candidate
committee or noncandidate committee, or to any candidate or to any person for any political
purpose.” (Emphasis added.)

! This advisory opinion does not address any federal laws that may apply to 501(c)(6) organizations.

2 Under HRS §11-355(a), a state or county contractor is “any person who enters into any contract with the State, any
of the counties, or any department or agency thereof either for the rendition of personal services, the buying of
property, or furnishing of any material, supplies, or equipment to the State, any of the counties, or any department or
agency thereof, or for selling any land or building to the State, any of the counties, or any department or agency
thereof, if payment for the performance of the contract or payment for material, supplies, equipment, land, property,
or building is to made in whole or in part from funds appropriated by the legislative body.”
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3. If the GCA forms a noncandidate committee, can it be funded by using GCA general
funds?

It is the Commission’s understanding that GCA general funds are comprised of GCA
membership dues. The noncandidate committee may be funded by GCA general funds.
However, general funds that originate from GCA members who are state and county contractors
prohibited from making contributions to candidates and noncandidate committees under HRS
§11-355, cannot be used for political contributions. HRS §11-355(a)(1) prohibits state and county
contractors to “[d]irectly or indirectly make any contribution, or promise expressly or impliedly to
make any contribution to any candidate committee or noncandidate committee, or to any
candidate or to any person for any political purpose.” (Emphasis added.)® Thus, if the GCA
intends to use general funds for its noncandidate committees’ political contributions, the dues
provided by state and county contractors must be segregated and those funds cannot be
received and spent by the GCA for contributions to candidate or noncandidate committees.

4, If no to Question #3, can GCA fund the noncandidate committee by using non-dues
sources of revenue?

The GCA can fund its noncandidate committee by using non-dues sources of revenue so
long as the source of this revenue is not from state and county contractors.

5. If GCA establishes and funds its noncandidate committee, would this action place GCA
state and county contractors in violation of HRS §11-355.

The GCA members who are state and county contractors would not be in violation of
HRS §11-355 so long as they are not the source of the GCA noncandidate committee’s funds
used for contributions to candidates or noncandidate committees.
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By: MICHAELJE. WEAVER
lts Chair

* This ban on contributions applies from the date the government contract is executed through the completion of the

contract.



