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     This advisory opinion responds to two questions by a candidate.  The first question is whether 
Candidate X may use campaign funds to purchase a ticket for $250 to Candidate Z’s fundraiser 
when there is no specific ticket price, but instead a range for “price or suggested contribution per 
person.”  The Campaign Spending Commission (“Commission”) responds in the affirmative, 
based upon the facts presented.   
 
     The second question is whether Candidate X may use campaign funds to contribute $250 to 
Candidate Z’s fundraiser, when there are no tickets provided, and the candidate is simply asked 
to make a contribution of $25 to $2,000 at the door.  The Commission responds in the negative. 
 
     Act 211, Session Laws of Hawaii 2010 (“Act 211”), section 11-UU provides in relevant part 
as follows: 
 

(a) Campaign funds may be used by a candidate, treasurer, or candidate committee: 
 
* * *  
 
(5) To purchase not more than two tickets for each event held by another candidate or 
committee, whether or not the event constitutes a fundraiser as defined in section 11-AA; 

 
     In the first instance, Candidate Z is holding a fundraiser at a school cafeteria and specifies the 
“price or suggested contribution per person” on the “Notice of Intent to Hold A Fundraiser” as 
“$50 - $2,000.”1   If tickets are issued, Act 211, section 11-UU (a)(5) (“Section 11-UU”) permits 
the purchase by Candidate X of two tickets for Candidate Z’s event because Section 11-UU does 
not place a limit on the price of the two tickets.2  Interestingly, the use of tickets was first 
mentioned in Act 185, Session Laws of Hawaii 1973, and codified in Hawaii Revised Statutes 
section 11-203 (c)(3).  The Legislature apparently believed that fundraiser tickets were required 
for a bonafide fundraiser. 
 
     Thus, Candidate X may use campaign funds to purchase a ticket for $250 to Candidate Z’s 
fundraiser when there is a range of prices on Candidate Z’s fundraiser tickets from $25 - $2,000. 
 
     The second question is whether Candidate X may use campaign funds to contribute $250 to 
Candidate Z’s fundraiser, when there are no tickets provided, and the candidate is simply asked 
to make a contribution of $25 to $2,000 at the door.  First and foremost, Section 11-UU, 
permitting candidates to use their campaign funds to purchase tickets, is the exception to the rule.  
Act 211, section 11-VV provides in relevant part that “[c]ampaign funds shall not be used: (1) 
To support the campaigns of candidates other than the candidate with which they are directly 
associated. . . .” 
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     Second, Section 11-UU specifies that a candidate cannot purchase more than two tickets for 
each event.  Since there are no tickets provided for this fundraiser, Candidate X is prohibited 
from using campaign funds to contribute $250 to Candidate Z’s campaign. 
 
     The Commission provides this Advisory Opinion as a means of stating its current 
interpretation of the Hawaii Election Campaign Contributions and Expenditures laws in HRS 
section 11-191, et seq. and the Commission’s rules in chapter 3-160, Hawaii Administrative 
Rules.  The Commission may adopt, revise, or revoke this Advisory Opinion upon the enactment 
of amendments to the Hawaii Revised Statutes or the adoption of administrative rules by the 
Commission. 
 
Dated: Honolulu, Hawaii, November 10, 2010. 
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1 Candidates and their committees are required to file a Notice when having a fundraiser “for which the 
price or suggested contribution for attending the function is more than $25 per person.”  Act 211, Session 
Laws of Hawaii 2010, section 11-AA, entitled Fundraiser; notice of intent, provides as follows: 

(a) No fundraiser shall be held unless a notice of intent to hold the fundraiser is filed with the 
commission setting forth the name and address of the person in charge, the price per person, the 
date, hour, and place of the fundraiser, and the method thereof. 
(b) The person in charge of the fundraiser shall file the notice with the commission prior to the 
fundraiser. 
(c) As used in this section, "fundraiser" means any function held for the benefit of a candidate, 
candidate committee, or noncandidate committee that is intended or designed, directly or 
indirectly, to raise contributions for which the price or suggested contribution for attending the 
function is more than $25 per person. 
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2 The language in this section is identical to the language in the prior statute, Hawaii Revised Statutes 
section 
 11-203. 


